Dictionar termeni terenuri de vanzare

Termenii descrisi mai jos sunt definiti asa cum intelegem noi, Terenuri-devanzare.ro, sa ii clarificam in functie de conceptele urbanistice in vigoare, dar si in functie de terminologia imobiliara existenta. Ei au fost rezultatul unor observatii atente si minutioase, care s-a intamplat in decursul a mai multor ani de experienta in domeniul imobiliar. In acelasi timp, un factor important l-a constituit si felul in care oamenii inteleg sa caute pe internet anumite tipuri de terenuri intalnite mai jos, alinierea aceasta fiind absolut necesara.Consideram ca prin descrierile de mai jos pot sa fie intelese mult mai usor anunturile existente pe site, dar si incadrarea lor in momentul postarii.

 

1. Terenuri pentru case

Intelegem prin terenuri pentru case acele terenuri pretabile construirii caselor de locuit. De foarte multe ori se confunda cu terenurile intravilane, dar exista situatii cand terenuri extravilane pot fi trecute in intravilan si pot deveni terenuri construibile. Am optat, din acest motiv, pentru crearea acestei sectiuni care cuprinde atat terenuri intravilane,cat si terenuri extravilane, dar cu potential construibil, fie ca sunt aproape de zona construita, fie ca reglementarile urbanistice locale lasa posibilitatea trecerii lor in intravilanul construibil.

 

2. Terenuri pentru afaceri

Fie ca sunt terenuri intravilane sau extravilane, terenurile situate in pozitii avantajoase din punct de vedere al traficului de persoane sau auto, ori din alte motive(declararea, din partea autoritatilor sau a unor investitori, unei zone de interes crescut, etc.). Intra in aceasta categorie terenurile situate pe drumurile europene si nationale, cu trafic intens si, deci, cu potential publicitar important, dar si cele pozitionate in zone aglomerate pentru dezvoltarea unor spatii comerciale adaptate locului. Exista, asa cum am mai subliniat, situatii in care nu traficul existent este decidentul unui anume potential de afaceri al terenului, ci perspectivele unor dezvoltari ulterioare ca urmare a unor investitii propuse.


3. Terenuri agricole

Terenurile pe care se cultiva diferite soiuri de plante, in general cereale( grau,porumb, floarea soarelui,orz, orzoaica..),dar si alte plante(rapita, mazare, varza, lucerna,etc.) pentru folosul oamenilor sau animalelor. Acestea se afla cu preponderenta in zona de campie, dar se gasesc si in zonele colinare. Suprafetele care se tanzactioneaza de obicei sunt de ordinul hectarelor(1 Ha = 10000 mp) si foarte putin( eventual in zonele deluroase) se gasesc parcele mai mici de 5000 mp. Pretul lor se plateste la hectar. Trebuie, uneori, sa se clarifice in cazul suprafetelor de zeci de hectare, daca acestea sunt comasate(toate la un loc sub forma unei singure parcele) sau necomasate.

 

4. Pasunile si fanetele

Terenuri care exista pentru intretinerea animalelor prin iarba existenta. Acestea se gasesc in general in zonele deluroase si de munte. de multe ori pot fi acoperite si cu vegetatie lemnoasa. Suprafetele si preturile se exprima in general in hectare, dar pot fi si loturi mai mici.

 

5. Padurile

Padurile sunt terenuri forestiere aflandu-se, in general, in administratia unei autoritati silvice. Daca aveti de vanzare un teren forestier, e bine sa clarificati ce fel de copaci populeaza terenul, care este gradul de ocupare a soiurilor lemnoase, vechimea lor, daca au amenajament silvic, etc. Suprafetele si preturile sunt exprimate in hectare, dar se gasesc si loturi mai mici de 1 Ha.

 

6. Viile

Viile sunt terenuri cultivate cu vita de vie. De multe ori se afla in podgorii mari si, desi suprafata lor se masoara ca la orice teren in metri patrati sau hectare, dimensiunile sunt atipice(latimile, mai cu seama), ele se constituie in randuri. Trebuie mentionate soiurile de struguri cultivati, varsta viei, orientarea, daca este intr-o podgorie mai mare sau e un teren independent, dimensionat clasic.

 

7. Lacurile si baltile

Terenuri care au luciu de apa. Multe astfel de proprietati sunt in proprietate particulara si se vand ca atare, in scopul pisciculturii si/sau agrementului. Suprafetele sunt exprimate in hectare.

 

8. Livezile

Terenuri cultivate cu anumiti pomi fructiferi, iar in forma lor pura ar trebui sa fie terenuri extravilane cu potential singular(doar cultivare pomi fructiferi sau/si faneata), generat de relief si de pozitia terenului in contextul urbanistic local. Suprafetele sunt exprimate in metri patrati sau in hectare. La fel ca si in cazul majoritatii celorlalte terenuri extravilane(cu exceptia celor expuse la trafic-cele comerciale) livezile ar trebui sa aiba un pret unitar pe hectar.

 

9. Terenurile neproductive

Terenuri fara potential agricol sau pasunabil, aride sau accidentate, terenuri mlastinoase sau greu accesibile.